Temelde kahvenin hikayesini öğrenmekten geçen 3. nesil kahvecilik akımı, beraberinde kahveye saygıyı ve nitelikli kahveyi de getirmektedir. Üretildiği toprağın cinsinden, yetiştiricisinden tutupta kavrulma şekline kadar her detayının önem kazandığı üçüncü dalga kahvecilik akımının asıl amacı kahveden aromasını kaybetmeden, en iyi tadı alabilmektir.
Bu akımı ise sadece kahveyle ilgilenen, iyi bir kahve tadı için farklı demleme yöntemleri kullanan butik kahvecilerde görmekteyiz. Üçüncü nesil kahvecilikte kahveye duyulan saygı kadar nasıl demlendiği de oldukça önemlidir. Bazı 3. nesil Filtre kahve demleme yöntemlerine değinmek gerekirse;
Chemex, üçüncü nesil kahve demleme yöntemlerinden en bilinenidir. Chemex’i diğer demleme yöntemlerinden ayıran şey ise kullanılan kağıt filtresidir, Daha kalın olduğu için kahve parçacıklarını tutar ve kahveye daha berrak bir görünüm sağlar. Alt kısmının da cam olmasından dolayı kahvenin tadı daha net alınabilmektedir.
V60 ise tercih edilen başka bir demleme yöntemidir. Chemex’e göre daha pratik olmasından dolayı daha sıklıkla tercih edilmektedir.
Aeropress ise demleme yöntemleri arasında daha az bilinmektedir. Daha hafif olması ve kolay taşınabilirliğinden dolayı tercih edilen Aeropress, kahveyi kısa sürede demleme imkanı da sunmaktadır. Basınç ile çalışan bu sistem, oldukça pratiktir.
Syphon ise popüler demleme teknikleri arasında en eski olandır. Saf ve yumuşak kahve içimi sunan bu kahve düzeneyinde alt kısımda ispirto ile çalıştırdığımız bir bölüm ve bu bölümüne üzerine gelecek 2 ayrı hazne bulunuyor. Altaki yuvarlak hazneye su, üstteki hazneye ise öğütülmüş kahve koyuyoruz. İki hazne arasında bir filtre ve bu filtreye bağlı, su haznesine doğru sarkan bir zincir bulunuyor.
Moka Pot ise daha çok espresso için kullanılsa da üçüncü nesil kahvecilikle kahve demlemek için de kullanılmaya başlanmıştır. Çelik veya alüminyumdan oluşan moka potun alt kısmına su koyduktan sonra ocağa koymanız gerekmektedir. Kahveyi moka potun alt kısmı ile üst kısmı arasına koymanız gerekmektedir. Isınan su basınç ile beraber üst taraftaki hazneye ulaştığında kahveniz içilmeye hazırdır.
French Press ise sıklıkla evde kullanım için tercih edilen üçüncü nesil Filtre kahve demleme yöntemidir. Herhangi bir filtreye ihtiyaç duyulmadan, kısa süre içerisinde kahve yapmak için idealdir.